Allergiásoknak (laktóz/tejfehérje intolerancia vagy érzékenység esetén)

Érdekességek, statisztika a tejcukor érzékenység területi előfordulásáról:nolactose

A laktóz intolerancia nem ritka jelenség. Tulajdonképpen a laktózérzékenység az ősi állapot. A laktáz enzim termelődésének felnőttkori fennmaradását egy kedvező hatású génváltozat (mutáció) megjelenése okozta, mely a pásztornépek körében terjedt el, mivel ez a génváltozat biztosította a tej emésztésével számukra a jó minőségű fehérje-, kalcium- és vitaminpótlást. Az ázsiai kultúrában a rizs alapú étrend mellett a szója fogyasztása fedezi ezt a szükségletet, így náluk a tej emésztésének képessége felnőttkorra megszűnik. A felnőtt ázsiai népesség több mint 90-95%-a laktóz intoleráns. A magyar népesség nagyobb hányada képes a tej emésztésére. Hazai adatok alapján a magyar populáció körében kb. 60-65% a laktóz toleránsok és 35-40% a laktózérzékenyek aránya.

“A laktózérzékenységgel szemben a tejfehérje-allergia jóval ritkább kórkép. Ez utóbbi nem jár gázképződéssel, puffadással, de jellemző rá például a csalánkiütés és a hasmenés. A laktózérzékenység gyakori velejárója a lisztérzékenységnek is, ilyenkor ugyanis a bélbolyhok sorvadása miatt csökken a bélnyálkahártya felszívó felülete, és ezáltal a laktózt bontó enzimek mennyisége is”

forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/20110907-tobbmillio-magyarnal-okozhat-hascsikarast-a-tej-laktozerzekenyseg.html

Az étrendből így kieső tejtermékek pótlására a növényi tejeket ajánlják, melyek közül bármelyiket könnyedén, előkészületek nélkül (na jó, azért bevásárolni kell) egyszerűen, röpke 20-25 perc alatt elkészítheted otthon. Gondolj csak bele, mit jelent ez számodra!

FIGYELEM! AMENNYIBEN MEGOSZTOD SAJÁT KEDVENC KÉSZÜLÉKEDET A FACEBOOK-ON, EGY 10% KEDVEZMÉNYRE JOGOSÍTÓ KUPONT ADUNK AJÁNDÉKBA. A KUPON IGÉNYLÉSÉHEZ MEGOSZTÁS UTÁN A KONTAKT@MAGTEJ.HU CÍMRE ÍRJ EGY ÜZENETET!

Oldalunk cookie-kat (sütiket) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás