Üdvözlünk a magtej_logo_web oldalon!

Keresel  valamit, ami könnyen, gyorsan és olcsón elkészíti neked, amiről álmodsz, s közben marad időd másra? Egészséges ételekre, italokra vágysz? Aggódsz a családod egészségéért? Akkor jó helyen jársz! Neked Magtej-gépre van szükséged! A MAGTEJ.HU ÁLTAL FORGALMAZOTT VALAMENNYI GÉP FŐ FUNKCIÓJA A MAGTEJ KÉSZÍTÉS!

De lássuk csak, mi is az a magtej/gabonatej?mandulatej

A magtej/gabonatej olyat folyadék, amit az állati eredetű tejfélék helyettesítésére használnak. A kívánt magokat nagyon nagy fordulatszámon „megőröljük” és adott korlátok és paraméterek mentén  hőkezelésnek tesszük ki.

Miből készülhet magtej/gabonatej?

Bármilyen gabonából, csonthéjasokból  és sok-sok olyan terményből, amire kevesen gondolnak (pl mák, amaránt, stb).

Akkor mégis, miből készítsünk magtejet?

Ez leginkább ízlés dolga. Sokszor készítünk egy úgy nevezett alaptejet, s ebbe tesszük bele a plusz alkotóelemeket, szükség (pl vitaminok ) és ízlés (pl fűszerek) szerint.

Hogy mit miért ajánlunk, itt találod meg.

Kinek ajánljuk a magtej_logo_web gépet (régi nevén Gabonatejkészítő gépet)?

MAG5

Mit készíthetsz még a géppel:

  • magtejet, gabonatejet

tej_bögre

  • krémet, sűrítőket

bogyók_tej

  • krémleveseket

krémleves

  • kásákat, pépeket

porridge

  • bébiételeket

bébiétel

  • juice-okat, italokat, smoothie-kat

juice

A recepteket itt találod megbaba_kukták

Allergiásoknak (laktóz/tejfehérje intolerancia vagy érzékenység esetén)

Érdekességek, statisztika a tejcukor érzékenység területi előfordulásáról:nolactose

A laktóz intolerancia nem ritka jelenség. Tulajdonképpen a laktózérzékenység az ősi állapot. A laktáz enzim termelődésének felnőttkori fennmaradását egy kedvező hatású génváltozat (mutáció) megjelenése okozta, mely a pásztornépek körében terjedt el, mivel ez a génváltozat biztosította a tej emésztésével számukra a jó minőségű fehérje-, kalcium- és vitaminpótlást. Az ázsiai kultúrában a rizs alapú étrend mellett a szója fogyasztása fedezi ezt a szükségletet, így náluk a tej emésztésének képessége felnőttkorra megszűnik. A felnőtt ázsiai népesség több mint 90-95%-a laktóz intoleráns. A magyar népesség nagyobb hányada képes a tej emésztésére. Hazai adatok alapján a magyar populáció körében kb. 60-65% a laktóz toleránsok és 35-40% a laktózérzékenyek aránya.

“A laktózérzékenységgel szemben a tejfehérje-allergia jóval ritkább kórkép. Ez utóbbi nem jár gázképződéssel, puffadással, de jellemző rá például a csalánkiütés és a hasmenés. A laktózérzékenység gyakori velejárója a lisztérzékenységnek is, ilyenkor ugyanis a bélbolyhok sorvadása miatt csökken a bélnyálkahártya felszívó felülete, és ezáltal a laktózt bontó enzimek mennyisége is”

forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/20110907-tobbmillio-magyarnal-okozhat-hascsikarast-a-tej-laktozerzekenyseg.html

Az étrendből így kieső tejtermékek pótlására a növényi tejeket ajánlják, melyek közül bármelyiket könnyedén, előkészületek nélkül (na jó, azért bevásárolni kell) egyszerűen, röpke 20-25 perc alatt elkészítheted otthon. Gondolj csak bele, mit jelent ez számodra!

 

Gluténérzékenység esetén

nogluteinA gluténérzékenység klasszikus tünetei, a hasmenés, puffadás, fogyás, nem mindenkinél erőteljesek, így a legtöbb gluténérzékeny nem is tudja, hogy beteg. A csendes cöliákia azonban pontosan olyan veszélyes, mint a látványos tüneteket produkáló forma.

Mivel a gluténérzékenyek vékonybelében a bélbolyhok tönkremennek, ellaposodnak, így már nem tudnak megfelelően működni. Sajnos a fel nem ismert vagy diétát nem tartó gluténérzékeny betegek hajlamosak a másodlagos laktázhiány és egyéb, a tejfogyasztáshoz köthető betegségek kialakulására, ezért számukra is tanácsos a tejtermékek bevitelének korlátozása, azok helyettesítése.

forrás: https://glutenerzekeny.hu/a-glutenerzekenyseg-tunetei/

Az étrendből így kieső tejtermékek pótlására a növényi tejeket ajánlják, melyek közül bármelyiket könnyedén, előkészületek nélkül (na jó, azért bevásárolni kell) egyszerűen, röpke 20-25 perc alatt elkészítheted otthon. Gondolj csak bele, mit jelent ez számodra!

 

vegaVegetariánus, vegán diétát folytatók esetén

Az ilyen étkezést választók a tudatos étkezési kultúrájukról ismertek, ami azt is jelenti, hogy tisztában vannak azzal, hogy az esetleges kieső fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok pótlását milyen forrásból lehet megoldani. Éppen ezért pontosan tudják, hogy egy zöldség vagy gyümölcs turmix reggel milyen áldásos lehet; elismerik, mennyire megnyugtató egy csésze forró zöldségkrém-levest iszogatni egy hűvös délután és nem riadnak vissza a növényi tejektől sem. De nem szeretnének az idejükből a szükségesnél többet áldozni arra, hogy mindehhez hozzájussanak.

Mindezt egyben kínáljuk: a magtej készítő gép képes mindezt előállítani neked úgy, hogy közben akár le is zuhanyozhatsz, s mire kijöttél, neki is láthatsz. A melegítés nélküli folyadékok (smoothie, juice) már akár 3 perc alatt is elkészülnek, míg a főzést igénylőknek sem kell több 25 percnél. Gondolj csak bele, mit jelent ez számodra!

 

Paleolit és egyéb (tejmentes) diétát folytatók esetén

paleoVannak diéták, amik teljesen leszámolnak a tejfogyasztással, legyen az tehén, kecske vagy bármely más, állati eredetű tejtermék. Az étkezési kultúránk, szokásaink, receptúráink azonban gyakran kívánnak valami iható, főzhető, süthető tejszerű, esetleg krémszerű folyadékot, amitől elvárjuk, hogy a lehető legegészségesebb, legkönnyebben emészthető, káros anyag mentes legyen. Erre szolgálnak a magtejek. Előállításuk a magtej készítő géppel annyira egyszerű, hogy magad is meglepődsz majd rajta. Készíthetsz vele még krémleveseket, sűrítő krémeket, tejszínt, kásákat, italokat (smoothie, juice), de akár bébiételeket is. Erőfeszítések nélkül! A melegítés nélküli folyadékok már akár 3 perc alatt is elkészülnek, míg a főzést igénylőknek sem kell több 25 percnél. Gondolj csak bele, mit jelent ez számodra!

Érdemes elolvasni: http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/tej.php

 

Makrobiotikus étrend esetén

makroA makrobiotikus főzés egyszerű alapanyagok kombinálásával és ezek különböző módon történő elkészítésével válik igazán egyedivé. A makrobiotika célja, hogy olyan ételt készítsünk a főzés erejével, mely tápláló és ízletes! Maga a főzés képes az étel minőségét megváltoztatni, hosszabb ideig tartó főzés, só, keletkező hő végeredményeként egy erős, energiával teli ételt kapunk, míg könnyű, gyors főzési technikákkal könnyebb ételeket készíthetünk.

A magtej készítő gép ebben nyújt neked segítséget – illetve két kezet, hogy a tiéd szabad legyen. Szinte minden folyadékot tartalmazó, krém-szerű ételt/italt képes előállítani neked úgy, hogy közben akár le is zuhanyozhatsz, s mire kijöttél, neki is láthatsz. A melegítés nélküli folyadékok (smoothie, juice) már akár 3 perc alatt is elkészülnek, míg a főzést igénylőknek sem kell több 25 percnél. Gondolj csak bele, mit jelent ez számodra!

forrás: http://www.makrobiocentrum.hu/#

 

Kedves Kismamák, babával otthon lévő Apukák

babaTegyétek a szívetekre a kezeteket, s válaszoljatok őszintén: mindig van kedvetek új és új ételt főzni a babának? Elégedettek vagytok a készen kapható bébiételekkel? Meg tudjátok fizetni mindazt a mennyiségű készételt, amit egy kisbaba az ízek felfedezésekor képes elfogyasztani?

Amennyiben az egyik kérdésre nem-mel válaszoltál, olvass tovább ugyanis a magtej.hu gépe többet tud, mind gondolnád! Elkészítheted vele babád kedvenc ételét könnyedén, maszatolás nélkül, gyorsan, anélkül, hogy gyerekkel kezedben kavargatnád azt – s a maradékot nyugodt szívvel lefagyaszthatod. Így időt is spórolunk neked. Mert mi tudjuk, a babád mellet ez a legdrágább kincsed!

Már azt is hallottad, hogy egyáltalán nem ajánlják a piciknek az állati eredetű (tehát sem tehén, sem kecske, sem egyéb) tejkészítményeket 3, de minimum 2 éves korig? „A tehéntejet, vagy más kérődző állat tejét minél később vezetjük be az étrendbe annál jobb: 1 éves kornál semmiképp sem hamarabb, de a legújabb szakmai ajánlások szerint érdemes vele várni a 3. születésnapig.”

Legyen szó tehát bébiételről, magtejekről, krémekről de akár krémlevest, zabkását, vagy bármilyen zöldség/gyümölcs italt is szeretnél elkészíteni, mindezt egyben kínáljuk: a magtej készítő gép képes mindezt előállítani neked úgy, hogy közben akár le is zuhanyozhatsz, s mire kijöttél, neki is láthatsz. A melegítés nélküli folyadékok (smoothie, juice) már akár 3 perc alatt is elkészülnek, míg a főzést igénylőknek sem kell több 25 percnél. Gondolj csak bele, mit jelent ez számodra!

 

Miért?

Növényi tejeket készíthetünk hüvelyesekből, gabonafélékből, olajos magvakból. Könnyen emészthetők, felszívódók, enyhén édesek. Az áztatást követő csírázás során a gabonát már zöldségként fogyaszthatjuk. Sokkal több vitamin van bennük, mint a kifejlett növényben.

 

Gabonatej alapanyagai: árpa, búza, amarant, köles, hajdina, cirok, zab, rozs, rizs, muhar, kukorica, vadköles.

 

Hüvelyes tej alapanyagai: borsó, bab, csicseri borsó, lencse, földimogyoró. Fontos, hogy a forrázás közben a bennük levő emésztést gátló enzimek lebomlanak. A hüvelyesekből készült tejjel ugyanúgy járunk el, mint az emlősállatok tejével.

 

Olajos magtej alapanyagai: bodzamag, barackmag, gesztenye, dió, homoktövis mag, kesudió, kendermag, kókuszdió, lenmag, mogyoró, makadám, mandula, mák, tökmag, szezámmag, szőlőmag, napraforgó, pisztácia, paradió. Az olajos magvak teje is akkor lesz szép fehér, ha a maghéjat eltávolítjuk az áztatás után.

 

Tehát, miből is?

Amaránt

Észak és Közép-Amerikából származik, de a fekete magvú változata az egész Földön elterjedt gyógynövény. A sárga, fehér, rózsaszín és barna magvú változatait kultúrnövényként termesztették. Gabonasűrűségben vetve levélzöldje a csalánhoz hasonlóan teaként, főzelékként, levesként, fasírtként fogyasztható. Zsenge leveleit a háziállatok szívesen fogyasztják. Kalciumtartalma a csontritkulás megelőzésében, gyógyításában jelentőséggel bír. Magnéziumtartalmának köszönhetően stressz-oldó, vérnyomáscsökkentő és szerepet játszik az infarktus megelőzésében.

Amarant tej: egy csésze őrölt amarantot, 2 liter hideg vízben; elkeverünk benne 2 evőkanál kókusztejport, tetszés szerint mézzel ízesítjük.

Szójabab

Őshazája Kelet-Ázsia, ősi kultúrnövény, tápanyagainak gazdagsága miatt az egész világon elterjedt, Magyarországon is sikeresen termesztik. A szójából készült liszt, tofu, tej, fehérjében és olajban gazdag. A szója magas kalóriatartalma miatt laktató, a szójaolaj lecitinben és E-vitaminban gazdag. Magas vastartalma fontos a vérképzéshez, káliumtartalma fokozza a víz kiürülését a szervezetből és savtalanít, fokozza a sejtnövekedést, fiatalít, serkenti a gyomorsav elválasztását, elűzi a fáradékonyságot, vízhajtó, idegnyugtató, gyulladás gátló, látásjavító. A szója Kínában 5000 éve ismert, ahol „Ázsia húsának” tartják. Hazánkban lisztet, granulátumot, kockát állítanak elő, ami szárítva kapható.

Szójatej: egy csésze nyers szójabab 2 liternyi vízhez; teáskanálnyi vanília aromát is tehetünk bele, vagy vanília rudat főzhetünk bele. Ízlés szerint mézzel ízesíthetjük.

Olajmag tej

A csonthéjasok terméshéja hónapokig, de akár évekig is megvédi a magot az avasodástól. Az állati tejek szavatossági ideje ezzel szemben néhány nap vagy hét. A feltört csonthéjat eltávolítják, komposztálják vagy tüzelőnek használják. A meggy, cseresznye, őszi, kajszibarack, mogyoró, mandula magját áztatást követően megtisztítjuk a maghéjtól. Mire a víz kihűl, a maghéj lehúzható. A dió héjának a fanyar íze a héjban található cseranyagoktól származik.

Mandulatej, mandulavaj:

Egy csészében mandulát számolunk 2 liter vízhez. A visszamaradt pépet süteményekbe, krémekbe használhatjuk. A tiszta mandula vajat krémként fogyaszthatjuk, vagy tetszés szerint hígítva tejjé turmixoljuk, kb. 5 dl tejet nyerhetünk vele. Hígabbra is készíthetjük és gyümölcsökkel turmixolhatjuk. Az aszalt gyümölcsöket érdemes előáztatni, előturmixolni, és csak azután felönteni a mandulatejjel.
Hasonlóan készül a gyümölcsvaj, ha nem hígítjuk fel a mandulavajat.

Gesztenyetej

12 gesztenyéről lehámozzuk a terméshéjat, leforrázzuk és eltávolítjuk a maghéjat. Ha rajtamarad, nem lesz szép fehér a tej. Leöntjük desztillált vízzel és 12 órát állni hagyjuk. A vizet leöntjük és csak azonos térfogatú vízzel készítjük el, de hozzáönthetjük a többi áztató vizet is.

Máktej

Egy csésze darált mákot összekeverünk fél csésze mézzel, hűtőszekrényben egy hétig érleljük, de szobahőmérsékleten is tarthatjuk. Ezt öntjük fel 5 dl tiszta vízzel s készítjük el a máktejet; azonnal fogyaszthatjuk reggeli italként. Ha kalciumtartalmáért rendszeresen fogyasztjuk, akkor a mákhoz darálhatunk egy evőkanál szezámmagot és krémként sűríthetjük zabpehely liszttel.

forrás: http://www.tejmagazin.hu/4392-Nyerj-tejet-a-novenyektol

FIGYELEM! AMENNYIBEN MEGOSZTOD SAJÁT KEDVENC KÉSZÜLÉKEDET A FACEBOOK-ON, EGY 10% KEDVEZMÉNYRE JOGOSÍTÓ KUPONT ADUNK AJÁNDÉKBA. A KUPON IGÉNYLÉSÉHEZ MEGOSZTÁS UTÁN A KONTAKT@MAGTEJ.HU CÍMRE ÍRJ EGY ÜZENETET!

Oldalunk cookie-kat (sütiket) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás