Miért a Magtej?

Növényi tejeket készíthetünk hüvelyesekből, gabonafélékből, olajos magvakból. Könnyen emészthetők, felszívódók, enyhén édesek. Az áztatást követő csírázás során a gabonát már zöldségként fogyaszthatjuk. Sokkal több vitamin van bennük, mint a kifejlett növényben.

Gabonatej alapanyagai: árpa, búza, amarant, köles, hajdina, cirok, zab, rozs, rizs, muhar, kukorica, vadköles.

Hüvelyes tej alapanyagai: borsó, bab, csicseri borsó, lencse, földimogyoró. Fontos, hogy a forrázás közben a bennük levő emésztést gátló enzimek lebomlanak. A hüvelyesekből készült tejjel ugyanúgy járunk el, mint az emlősállatok tejével.

Olajos magtej alapanyagai: bodzamag, barackmag, gesztenye, dió, homoktövis mag, kesudió, kendermag, kókuszdió, lenmag, mogyoró, makadám, mandula, mák, tökmag, szezámmag, szőlőmag, napraforgó, pisztácia, paradió. Az olajos magvak teje is akkor lesz szép fehér, ha a maghéjat eltávolítjuk az áztatás után.

 

Tehát, miből is?

Amaránt

Észak és Közép-Amerikából származik, de a fekete magvú változata az egész Földön elterjedt gyógynövény. A sárga, fehér, rózsaszín és barna magvú változatait kultúrnövényként termesztették. Gabonasűrűségben vetve levélzöldje a csalánhoz hasonlóan teaként, főzelékként, levesként, fasírtként fogyasztható. Zsenge leveleit a háziállatok szívesen fogyasztják. Kalciumtartalma a csontritkulás megelőzésében, gyógyításában jelentőséggel bír. Magnéziumtartalmánakköszönhetően stressz-oldó, vérnyomáscsökkentő és szerepet játszik az infarktus megelőzésében.

Amarant tej: egy csésze őrölt amarantot, 2 liter hideg vízben; elkeverünk benne 2 evőkanál kókusztejport, tetszés szerint mézzel ízesítjük.

Szójabab

Őshazája Kelet-Ázsia, ősi kultúrnövény, tápanyagainak gazdagsága miatt az egész világon elterjedt, Magyarországon is sikeresen termesztik. A szójából készült liszt, tofu, tej, fehérjében és olajban gazdag. A szója magas kalóriatartalma miatt laktató, a szójaolaj lecitinben és E-vitaminban gazdag. Magas vastartalmafontos a vérképzéshez, káliumtartalma fokozza a víz kiürülését a szervezetből és savtalanít, fokozza a sejtnövekedést, fiatalít, serkenti a gyomorsav elválasztását, elűzi a fáradékonyságot, vízhajtó, idegnyugtató, gyulladás gátló, látásjavító. A szója Kínában 5000 éve ismert, ahol „Ázsia húsának” tartják. Hazánkban lisztet, granulátumot, kockát állítanak elő, ami szárítva kapható.

Szójatej: egy csésze nyers szójabab 2 liternyi vízhez; teáskanálnyi vanília aromát is tehetünk bele, vagy vanília rudat főzhetünk bele. Ízlés szerint mézzel ízesíthetjük.

Olajmag tej

A csonthéjasok terméshéja hónapokig, de akár évekig is megvédi a magot az avasodástól. Az állati tejek szavatossági ideje ezzel szemben néhány nap vagy hét. A feltört csonthéjat eltávolítják, komposztálják vagy tüzelőnek használják. A meggy, cseresznye, őszi, kajszibarack, mogyoró, mandula magját áztatást követően megtisztítjuk a maghéjtól. Mire a víz kihűl, a maghéj lehúzható. A dió héjának a fanyar íze a héjban található cseranyagoktól származik.

Mandulatej, mandulavaj:

Egy csészében mandulát számolunk 2 liter vízhez. A visszamaradt pépet süteményekbe, krémekbe használhatjuk. A tiszta mandula vajat krémként fogyaszthatjuk, vagy tetszés szerint hígítva tejjé turmixoljuk, kb. 5 dl tejet nyerhetünk vele. Hígabbra is készíthetjük és gyümölcsökkel turmixolhatjuk. Az aszalt gyümölcsöket érdemes előáztatni, előturmixolni, és csak azután felönteni a mandulatejjel.
Hasonlóan készül a gyümölcsvaj, ha nem hígítjuk fel a mandulavajat.

Gesztenyetej

12 gesztenyéről lehámozzuk a terméshéjat, leforrázzuk és eltávolítjuk a maghéjat. Ha rajtamarad, nem lesz szép fehér a tej. Leöntjük desztillált vízzel és 12 órát állni hagyjuk. A vizet leöntjük és csak azonos térfogatú vízzel készítjük el, de hozzáönthetjük a többi áztató vizet is.

Máktej

Egy csésze darált mákot összekeverünk fél csésze mézzel, hűtőszekrényben egy hétig érleljük, de szobahőmérsékleten is tarthatjuk. Ezt öntjük fel 5 dl tiszta vízzel s készítjük el a máktejet; azonnal fogyaszthatjuk reggeli italként. Ha kalciumtartalmáért rendszeresen fogyasztjuk, akkor a mákhoz darálhatunk egy evőkanál szezámmagot és krémként sűríthetjük zabpehely liszttel.

forrás: http://www.tejmagazin.hu/4392-Nyerj-tejet-a-novenyektol

FIGYELEM! AMENNYIBEN MEGOSZTOD SAJÁT KEDVENC KÉSZÜLÉKEDET A FACEBOOK-ON, EGY 10% KEDVEZMÉNYRE JOGOSÍTÓ KUPONT ADUNK AJÁNDÉKBA. A KUPON IGÉNYLÉSÉHEZ MEGOSZTÁS UTÁN A KONTAKT@MAGTEJ.HU CÍMRE ÍRJ EGY ÜZENETET!

Oldalunk cookie-kat (sütiket) használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információk

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás